• Home
  • /Blog
  • /De juiste keuzes van Eloy Room
De juiste keuzes van Eloy Room

De juiste keuzes van Eloy Room

Achter Jeroet Zoet staan is niet makkelijk. Als Jeroen Zoet eerste keeper is, weet je dat het lang kan gaan duren voordat je als tweede keeper je debuut in het eerste gaat maken. Vooral dit seizoen, een seizoen waarin Europa voor PSV verder weg is dan ooit, zal je als tweede keeper weinig kansen krijgen om onder de lat te staan van PSV 1. Tóch maakte Eloy Room deze zomer de juiste keuze om naar Eindhoven te komen.

Sinds Zoet onder de lat staat, wordt er behoorlijk wat gewisseld in reservekeepers bij PSV. Alle keepers die de afgelopen seizoenen kozen voor een plek achter Zoet, joegen op hun kans om ooit topper te kunnen worden bij de topclub. Maar dat blijkt moeilijk als er een steady keeper voor je staat. De keepers moesten geduld hebben tot ze hun kans kregen. Die kans kwam maar zelden. Remco Pasveer keepte een aantal wedstrijden ter vervanging, maar koos toch voor Vitesse, Hidde Jurjus maakte zijn minuten in jong-PSV maar koos ervoor om dit seizoen op huurbasis zijn minuten te maken bij Roda JC, en Nigel Bertrams koos voor zijn kans als eerste keeper bij NAC, waar hij dit seizoen zeer waarschijnlijk weer zal moeten plaatsnemen op de bank.

De gedachte bij keepers lijkt: als je PSV, Ajax of Feyenoord op je cv hebt staan, kom je daarna echt wel aan de bak. Een terechte gedachte; je zult er echt niet slechter van worden om getraind te worden door een topkeeperstrainer en mee te trainen met een topkeeper en-ploeg, terwijl je omringt bent door topfaciliteiten. Met Jasper Cillessen als voorbeeld.

Jeroen is een product van PSV. Hij is het eerste resultaat van een zevenjarenplan van PSV. Een product dat in het eerste móest komen. Dat is gelukt. Nu Zoet op de toppen van zijn kunnen speelt, is het tijd voor hem om een stapje omhoog te doen. Dat betekent dat de tijd dat je tweede keeper moet zijn bij PSV, nu pas aangebroken is. Niet vorig seizoen, niet het seizoen ervóór, nee: nu.

En daarom maakt de 28-jarige Eloy Room de juiste keuze. Room wilde verder na vijftien jaar Vitesse en wachtte op een kans. Ik weet zeker: die kans gaat komen, bij PSV. Room weet immers wat geduld is. Na zes seizoenen als tweede en derde doelman achter Piet Velthuizen, kreeg hij van Peter Bosz de kans in 2015 als eerste keeper. Hij deed er wat er van hem werd verwacht en keepte steady. Toen hij dit seizoen de kans kreeg om zijn contract te verlengen, deed hij dat niet. Hij wist dat er met zijn opgedane ervaringen kansen waren op een grotere club. De tijd was rijp voor ‘m. Hij liet de club weten dat hij weg wilde en zorgde er indirect voor dat Vitesse de toenmalige tweede keeper van PSV, Remco Pasveer, aantrok. En alsof het zo bedoeld was, sloeg Eloy Room zijn slag. Hij pakte zijn handschoen in en vertrok naar Eindhoven. Voor zijn kans. Een kans die gaat komen. Voor de PSV-keepers achter hem, Hidde Jurjus en Luuk Koopmans moeten de beste jaren immers nog komen. Maar niet voor Eloy Room. Die beste jaren zijn nu.

Ik voorspel: terwijl Jeroen Zoet volgend seizoen zijn wedstrijden zal keepen bij een club als Napoli, Crystal Palace of Benfica, zal Eloy Room de nieuwe eerste keeper zijn van PSV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*