• Home
  • /Blog
  • /Wat vinden keepers van kunstgras? Geef je mening!
Wat vinden keepers van kunstgras? Geef je mening!

Wat vinden keepers van kunstgras? Geef je mening!

Bijna 40% van alle clubs op het hoogste niveau van Nederland speelt dit seizoen op kunstgras. Bij amateurclubs is dit percentage qua trainingen zelfs de 50% gepasseerd. De keuze voor kunstgras is logisch: weinig onderhoud, dus goedkoop. Maar de tegenstand groeit met de dag. Wat vinden keepers?

De ophef ontstond vorig jaar, toen een Amerikaanse prominente oud-voetbalster aantoonde dat kunstgras negatieve effecten heeft op onze gezondheid. Een vader van een talentvol keepertje dat nu lymfklierkanker heeft, trok diezelfde conclusie. Dirk Kuyt stemde met een heleboel andere aanvoerders in de Eredivisie tegen kunstgras. Als argument noemde hij toen de blessure van keeper Warner Hahn. In januari scheurde Hahn bij het wegtrappen van een bal zijn voorste kruisband af. Daarnaast scheurde hij zijn meniscus en raakte het kraakbeen in zijn knie beschadigd. Het bevroren veld in Leeuwarden zou volgens de toenmalige Feyenoordaanvoerder de boosdoener zijn geweest. Maar hoe weten we dat zeker? Kan het niet gebeurd zijn, omdat z’n spieren te koud waren? En was hetzelfde niet gebeurd op een bevroren veld met echt gras? En is Warner Hahn niet een slecht voorbeeld, aangezien hij sowieso een pechvogel is wat blessures betreft?

Voetballers Wesley Snijder en Arjen Robben laten zich vandaag fel horen. Alle respect voor deze helden, maar zij hebben een leeftijd bereikt waarop draaien, laat staan op kunstgras, niet gemakkelijker wordt. Hun sympathie voor het Nederlandse voetbal is heel fijn, maar ik zie deze mannen hun carrière niet afsluiten op het veld van Heracles of ADO Den Haag. Wij willen keepers horen! Hoe komt het dan dat we zo weinig keepers horen over dit onderwerp? Zij moeten immers, naast het afzetten en sprinten, veel vaker vallen en glijden dan voetballers. Wat vinden Edwin van der Sar en Ed de Goeij bijvoorbeeld? Zij hebben vast een mening over kunstrgas. En veel belangrijker: wat vindt Bram Castro, keeper van het oudste, dus slechtste kunstgras van de Eredivisie? En de keepers van PEC, Excelsior, ADO, Roda en Sparta dan? Ik doe daar nog een schepje bovenop: wat vindt de amateurkeeper van kunstgras? De keeper die keept op zand, gras en autobanden, omdat -ie, als -ie dat niet doet, gezeik krijgt van z’n teamgenoten. Ook al krijgt -ie er helemaal geen cent voor en kan -ie de zich de nachten erop niet fatsoenlijk omdraaien in bed.

Ben jij zwaar tegen kunstgras, omdat je houdt van nostalgie? Van de ochtenddauw op de velden, van duiken in plassen of discussiëren over dat polletje? Omdat je houdt van glijden naar een bal zonder schaafwonden? Of ben je voor? Laat het ons weten!

Onderdelat is benieuwd naar jouw mening! Laat ons door middel van onderstaande poll (met knipoog) weten wat jij van kunstgras vindt door simpelweg je mening te geven met een argument.  Kies uit de argumenten hieronder, maar zit jouw argument er niet bij? Geen nood, wij zijn de moeilijkste niet. Benoem deze dan in een comment!

A is voor kunstgras.
B is tegen kunstgras.

A. Voor kunstgras

1. Ik stem voor kunstgras, want trainingen en wedstrijden gaan altijd door.
2. Ik stem voor kunstgras, want nooit meer krijg ik een doelpunt tegen door een doorschietbal.
3. Ik stem voor kunstgras, want nooit meer krijg ik een doelpunt tegen door een irritant polletje.
4. Ik stem voor kunstgras, want nooit meer hoef ik met mijn modderige keeperskleren aan, onder de douche te staan.
5. Ik stem voor kunstgras, want nooit meer heb ik gras in m’n mond na een duik.
6. Ik stem voor kunstgras, want mijn medespelers boven de dertig lopen te klagen en zonder hen zou ik er niet instaan.
7. Ik stem voor kunstgras, want het kunstgras wordt zo lekker warm bij een zonnetje.
8. Ik stem voor kunstgras, want ik houd van vasaline. Op mijn knieën.
9. Ik stem voor kunstgras, want een geschaafd dijbeen is nog altijd beter dan een knieschijf die in het gras blijft hangen.
10. Ik stem voor kunstgras, want ik ben een moderne keeper die niet kijkt naar het verleden.

B. Tegen kunstgras

1. Ik stem tegen kunstgras, want trainingen gaan altijd door.
2. Ik stem tegen kunstgras, want het verkloot m’n handschoenen.
3. Ik stem tegen kunstgras, want nooit meer kan ik dat polletje de schuld geven.
4. Ik stem tegen kunstgras, want nooit meer kan ik met mijn modderige keeperskleren onder de douche te staan.
5. Ik stem tegen kunstgras, want al met een klein zonnetje zweet ik me kapot.
6. Ik stem tegen kunstgras, want m’n wasmachine gaat eraan door al die kunstgraskorrels.
7. Ik stem tegen kunstgras, want nooit meer kan ik in de modder duiken en m’n vriendin/vrouw laten zien dat ik wel degelijk getraind heb.
8. Ik stem tegen kunstgras, want omdraaien in bed doet zeer.
9. Ik stem tegen kunstgras, want ik krijg die vasaline niet van m’n knieën gepoetst.
10. Ik stem tegen kunstgras, want de vasaline is altijd kwijt in onze kleedkamer (ik verdenk de spits).

Keepers, laat je horen!

3 thoughts on “Wat vinden keepers van kunstgras? Geef je mening!

  1. Het liefst natuurlijk op een prachtige strakke grasmat (vooral omdat je dan niet zo’n last hebt van die schaafplekken). Maar in de praktijk van het amateurvoetbal betekent op gras keepen vaak in een hobbelige zand/modderbunker staan. Dan liever in een lange broek (tegen de schaafplekken) op een mooi strak, zacht kunstgrasveld. Met bijkomend voordeel dat de trainingen en wedstrijden veel minder snel worden afgelast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*