• Home
  • /Blog
  • /De eerste wedstrijd van Andries Noppert
De eerste wedstrijd van Andries Noppert

De eerste wedstrijd van Andries Noppert

Het duurde afgelopen zaterdag in Arnhem welgeteld twee minuten vóór NAC-keeper Andries Noppert tijdens zijn debuut op het hoogste niveau zijn eerste tegendoelpunt moest incasseren. Drie kwartier later zat hij in de kleedkamer en keken hij en zijn ploeggenoten tegen een terechte 3-0 achterstand aan. Hij had vijf terugspeelballen gehad, heel veel gevaarlijke voorzetten voorbij zien vliegen en er een paar weggebokst. Maar bij alle tegengoals was de 23-jarige Noppert volstrekt kansloos geweest. Er was echter hoop: in de vijfendertigste minuut had hij een bal heerlijk uit de kruising geranseld. Daar moest hij zich op dat moment aan optrekken. Toen de bal eindelijk aan de andere kant van het veld was, zag ik ‘m staan. Alleen, eenzaam bijna. In dat enorme stadion. Even leek de twee meter lange keeper heel klein. Wat moest hij denken op dat moment? Ja, hij moest zijn rug rechten. Maar hoe doe je dat als je als keeper bij ieder tegendoelpunt kansloos bent geweest? Simpel: door je hoofd na iedere tegenslag leeg te maken, door op jezelf én op je medespelers te blijven vertrouwen en door nooit, maar dan ook nooit, op te geven. Met alle ervaring die je op dat moment hebt. En die ervaring is overal.

Ik hoop dat Noppert de dag vóór en na Vitesse-NAC op de bank heeft gelegen, kijkend naar het WK atletiek. Daar was namelijk te zien hoe klein de grens is in de topsport, tussen glorie en tragiek. Ik zag hoe Usain Bolt naar z’n hamstring greep tijdens zijn allerlaatste race en hoe onze Sifan Hassan en de Brit Mo Farrah zichzelf teleurstelden op hun favoriete loopnummers. Ik zag hun kromme rug, hun gelatenheid, hun wanhoop. Maar ook zag ik hoe Mutaz Essa Barshim schijnbaar zonder moeite over een lat van 2 meter 35 sprong, hoe de Kroatische Sandra Perkovic met enorm veel zelfvertrouwen haar discus 70 meter ver wierp en hoe een getergde Justin Gatlin het koningsnummer sprint won.

Ik hoop dat Andries Noppert het ook zag en dat hij die ervaringen meeneemt. Want ik gun het hem, om bij NAC te duiken als Kromowidjojo, te springen als Bashin, te werpen als Perkovic. Om bij NAC een held te zijn, zoals Castro dat afgelopen weekend was bij Heracles. Om zo blij te zijn als Hahn, dat hij z’n arm uit de kom juicht. Maar ik gun het hem ook om te huilen als Hassan of te balen als Bolt. Want van teleurstellingen word je sterker. Aan Noppert en aan alle keepers: HUP! Opstaan en weer door!

Het seizoen is weer begonnen. En oh, wat voelt dat lekker!

One thought on “De eerste wedstrijd van Andries Noppert


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*