• Home
  • /Tips
  • /Hoe zet je een muur neer bij een vrije trap?
Hoe zet je een muur neer bij een vrije trap?

Hoe zet je een muur neer bij een vrije trap?

Tijdens het Europees Kampioenschap ging het een paar keer goed mis (of voor Nederland: goed goed…): bij vrije trappen rond de 16 meter stelden keepsters de muur niet goed op, ze zagen de bal niet of ze vertrouwden hun muur niet waardoor zij uitstapten, waarna de bal hun hoek in vloog. Het gevolg: een doelpunt dat – met gemak! – voorkomen had kunnen worden.

Ook ik vond het – vooral in mijn eerste jaren bij de senioren – altijd een gedoe. Want: wanneer zet je een muur? En wanneer niet? En als je dan kiest om een muur neer te zetten, hoe zet je die dan neer? Hoeveel man (of: vrouw) moet erin? En wat doe je met tegenstanders die naast de muur gaan staan?

Maar toen ik het eenmaal door had, ging er bijna geen enkele vrije trap meer in. Ik gok dat 50 procent van de ballen de muur in vloog en 35 procent naast of over ging. En van de 15 procent van de ballen die op goal ging, kwam de helft recht op me af (en die had ik doorgaans dus gewoon). Dat betekende dat ik in (maximaal!) 5 procent van de ballen echt aan de bak moest.

Hieronder een aantal uitgangspunten die ik in mijn actieve carrière altijd aanhield. Ik houd me aanbevolen voor aanvullingen; ik ben immers geen keeperstrainer.

1) Spreek vooraf af met wie van je spelers je contact houdt over de muur

Het irritantste aan een muur neerzetten: dat je keihard loopt te schreeuwen maar dat er niemand luistert. Stelletje bange apies. Dat kun je voorkomen door voor de wedstrijd – bijvoorbeeld met je laatste man – af te spreken dat hij bij een vrije trap contact met je zoekt. Hij is de man (of vrouw natuurlijk…) die er – samen met jou – voor zorgt dat er daadwerkelijk mensen in de muur gaan staan. En dat die muur op de goede plek staat.

2) Bepaal welke hoek je door de muur laat afdekken

Ik liet doorgaans altijd mijn korte hoek door de muur afdekken. Lag de bal – gezien vanuit mij – meer naar rechts, dan was die rechterhoek voor mijn muur. Als de bal wat meer naar het midden ligt, kun je er ook voor kiezen om de keuze voor de hoek af te laten hangen van de waarschijnlijke nemer. Is die rechts dan kun je de muur je linkerhoek af laten dekken, waardoor hij de bal over de muur heen moet schieten – wat voor heel veel gasten al moeilijk genoeg is…

3) Bepaal hoeveel spelers je in de muur zet

Hoe verder de bal naar het midden ligt, hoe breder ik mijn muur maakte. Daar zit echter wel een max aan, want punt 4! 😉

4) Houd altijd zicht op de bal

Liever een wat minder brede muur dan geen zicht op de bal. Eigenlijk is dit namelijk het allerbelangrijkste uitgangspunt bij vrije trappen tegen: jij moet de bal zien wanneer de vrije trap genomen wordt. De keepster van Zweden doet hieronder even voor hoe dat niet moet…

Soms zijn er tegenstanders die aan de zijkant van je muur gaan staan (heel irritant!), maar daarmee lopen zij ook het risico om geraakt te worden. Je kunt ervoor kiezen dan te blijven staan – en de bal pas te zien nadat die speler weggedoken is – of nog verder de hoek in te gaan staan.

5) Vertrouw op je muur en gok nooit!

Jouw hoek is van jou, de andere hoek is van de muur. Ga er dus vanuit dat de muur zijn werk doet, zoals je muur er vanuit gaat dat ook jij je werk doet (en ballen in jouw hoek hebt). Stap nadat de bal genomen wordt dan ook nooit richting de hoek van je muur. De keepster van Denemarken doet hieronder even voor hoe dat niet moet…

Kleine lettertjes: natuurlijk heb je soms een echte vrijetrappenspecialist tegen je, die de bal over de muur de korte kruising in jaagt. Het enige wat je dan kan doen is klappen en buigen… Maar daar zijn er maar heel weinig van. Wat we wel hebben: gasten die dénken dat ze vrijetrappenspecialisten zijn… 😉

Aanvullingen?

Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*