• Home
  • /Blog
  • /Sari van Veenendaal op een missie
Sari van Veenendaal op een missie

Sari van Veenendaal op een missie

Google op ‘mooiste keeper’ en je krijgt resultaten als ‘de top-10 mooiste reddingen van Barcelona-keeper Jasper Cillessen’ of ‘de 10 gekste keepers ooit’. Resultaten die gaan over reddingen en acties. Verander het woord ‘keeper’ naar ‘keepster’ en je krijgt resultaten die gaan over de Amerikaanse keepster Hope Solo, ‘de tien mooiste vrouwen van het WK in Canada’ en ‘de vijf mooiste dames van het Nederlands hockeyelftal’. Ze gaan over de vrouw. Niet over kwaliteiten. Het zegt álles over hoe wij kijken naar vrouwenvoetbal.

Oók ik, groot liefhebber van voetbal én het keepersvak, kon tot voor kort maar één vrouwelijke keeper noemen: Hope Solo. Een vrouw die gehypet is in de media als mooiste keepster van de wereld. Ze zal er een lekker zakcentje door verdienen in de reclame, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat het damesvoetbal ooit zal kunnen gaan tippen aan bijvoorbeeld dameshockey. Hope Solo zal dus nog even in de schaduw moeten blijven staan van Manuel Neuer. En Sari van Veenendaal (kijk het filmpje, kijk die eerste redding!), keepster van ons Nederlands dameselftal, in die van Jasper Cillessen.

Tóch ging ik ervoor zitten. Voor Nederland-Noorwegen, de openingswedstrijd van het WEURO. Sari van Veenendaal stond op doel. Ik zag haar voor ’t eerst. Een rank, maar gespierd lichaam, het haar in een stevige knot en een stoer haarbandje, met eronder een geconcentreerd gezicht. Haar lichaam en gezicht straalden kracht uit. In de 17e minuut had ze m’n aandacht. Vanaf de zijkant bereikte de bal de Noorse spits die na een klutsmoment plots op zeven meter van het doel van Veenendaal stond en ‘m voor het inschieten had. Zo leek. Want Veenendaal had het doorzien en was al uit haar doel gestormd. Ze maakte zich groot, ging laag zitten en pareerde de bal. Een heerlijke redding. In de 65e minuut stond de keepster wéér in de picture. Op twintig meter van haar doel werkte Veenendaal de bal weg, waardoor Noorwegen niet gevaarlijk kon worden. Nederland deed dat wél; na een goed uitgespeelde counter lag de bal een minuut later aan de andere kant in het net: 1-0.

Ik zat met open mond te kijken. Het Nederlands Elftal speelde verzorgd voetbal, maar het was de keepster die mijn aandacht vasthield. De 27-jarige keepster van Arsenal keepte steady en zelfverzekerd. Goed meevoetballend en coachend. Goed timend en betrouwbaar. Ik was onder de indruk. Van haar traptechniek, haar rust, haar reactievermogen. Sari van Veenendaal was hier duidelijk op een missie. Een missie om ons keepers ervan te overtuigen dat vrouwelijke keepers niet onderdoen voor mannen. Zodat er ooit een dag komt waarop mannen niet meer alleen zullen kijken naar uiterlijk (alsof Edwin van der Sar, Ed de Goeij en Thibaut Qourtois het van hun uiterlijk moeten hebben) en niet meer zullen vragen: “Doet dat niet zeer, zo’n bal vangen op je borsten?” Zodat we ooit zullen vragen: “Sari, hoe verklein jij je doel? Hoe time jij? En hoe word ik zo goed als jij?”

Sari Veenendaal is op een missie om ons te overtuigen. Het lukt haar vooralsnog aardig; ik kijk niet meer naar de Tour de France. Ik kijk naar het WEURO, naar Sari van Veenendaal en haar collega’s.

One thought on “Sari van Veenendaal op een missie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*