• Home
  • /Blog
  • /Gianluigi en de Hand van de Paus

Gianluigi en de Hand van de Paus

Afgelopen vrijdag speelde Gianluigi Buffon zijn duizendste wedstrijd als prof. Alleen Peter Shilton (1390 wedstrijden), Rogério Ceni (1234 wedstrijden) en Ray Clemence (1118 wedstrijden) staan boven hem in de Keepersclub van Duizend. Waneer hij zal stoppen, weet Buffon nog niet. Ik denk dat Buffon pas stopt als de Paus hem inseint: “Je mag stoppen; Donnurama is er klaar voor.”

Sommige keepers veranderen tijdens hun carrière in mythische figuren. In Nederland heeft alleen Johan Cruijff die status behaald. Wij zijn veel te nuchter om zomaar iedereen de hemel in te prijzen; als je als Nederlander vier Champions League-finales speelt, wil dat nog steeds niet zeggen dat Hollanders je op handen gaan dragen, want je hebt een penalty gemist. In Italië werkt dat iets anders. In Italië wordt het gezien als je iets groots presteert. In Italië blijf je als speler de club trouw die jou groot heeft gemaakt. In Italië wordt een sportheld gezien als god. Gianluigi Buffon is zo’n god. Op zijn zeventiende maakte hij zijn debuut bij Parma en op zijn negentiende bij het Italiaanse elftal. Nu staat hij al zestien seizoenen onder de lat in Turijn en is hij nog steeds de onomstreden eerste doelman van Italië.

Ondertussen wordt in Milaan een zeventienjarige keeper klaargestoomd om de taken van Buffon over te nemen: Gianluigi Donnurama. De keeper van AC Milan wordt nu al gezien als de erfgenaam van Buffon en moet dat gaan laten zien als Buffon ermee stopt. Voor het echter zover is, kan hij als tweede keeper van Italië leren van zijn mentor. Volgens velen zal Donnurama om moeten leren gaan met de druk die hij op zijn schouders voelt. De druk om de verhalen over Buffon te doen vergeten. Maar dat zal geen probleem voor ‘m moeten zijn.

Normaal gesproken geloof ik niet zo snel in god. Soms twijfel ik even, zoals bij onze Johan, maar meestal ben ik er eentje van het Hollandse ‘eerst zien, dan geloven’. Tenzij het om Italiaanse keepers gaat. Keepers van het Italiaanse Elftal keepen met een extra hand. Een hand die hen helpt om blunders te voorkomen, dan wel te herstellen. Het is de hand van de Paus die ervoor zorgt dat in het Italiaanse Elftal altijd een groots keeper zal staan. Omdat ik nog steeds een lichte twijfel voelde of Paus een hand had in dit alles, zocht ik de betekenis op van de naam Gianluigi.

Nu weet ik het zeker; het staat immers geschreven:
‘Gianluigi: Beroemd krijger, God is verzoenend.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*