• Home
  • /Blog
  • /Willen jullie meer of minder Kenneth Vermeer?

Willen jullie meer of minder Kenneth Vermeer?

Kenneth Vermeer zette afgelopen juni een handtekening onder een contract dat hem tot 2020 aan Feijenoord verbond. Niks kon hem gebeuren, zolang hij maar fit bleef. Een maand later raakte hij geblesseerd. Vanaf het begin van dit seizoen moest Vermeer toekijken vanaf de tribune hoe de van NEC overgevlogen Brad Jones de rots in de branding werd bij Feijenoord. Nu is plots niks meer zeker.

Wij keepers weten er alles van: als je als eerste keeper geblesseerd raakt, moet je maar hopen dat de tweede keeper er niks van bakt. Kenneth Vermeer weet dat inmiddels ook. Nog vóór de start van dit seizoen scheurde hij zijn achillespees. Ik weet zeker dat ook hij stiekem hoopte dat de keeper die hem zou vervangen, onder een paar ballen door zou gaan, zich zou verslikken tijdens het uitkappen van een spits of iets stoms zou zeggen tegen de trainer, waardoor zijn vervanger nooit een vaste waarde zou worden. Maar het loopt allemaal iets anders; Feyenoord staat bovenaan en staat achterin als een huis. Met onder de lat een grote, steady en keurige man die niks fouts zegt: Brad Jones. Dus zonder hem, zonder Kenneth.

Afgelopen zondag mocht Vermeer eindelijk weer in actie komen. Er was geen betere dag om terug te komen op het hoogste niveau; een uitverkochte Kuip, de eerste echte lentedag en spelend tegen een op papier sterk AZ, dus sowieso een paar ballen op doel. Kenneth Vermeer moest aan het publiek laten zien waarom hij sinds 2014 de onomstreden nummer 1 is van Feyenoord en dat sowieso tot aan 2020 zal blijven, mocht er geen grotere club voor hem komen. De eerste helft liep gesmeerd voor Vermeer; hij kreeg weinig te doen en wat hij deed was niet van grote waarde, maar wel zonder fouten. Hij kreeg geen gevaarlijke schoten op doel, maar toch: er ging niks fout. Tot aan de 63e minuut. Plots viel op hoe snel verdedigers wennen aan een vast ritme achter hen, toen van rechts een hoge voorzet kwam en Vermeer een tikkeltje te ver richting eerste paal stond. Iedere Feyenoord-verdediger wachtte op de vuisten van Brad Jones. Vuisten die die dit seizoen zo effectief waren als er gevaar dreigde. Vuisten die de laatste tijd het gevaar voor eventjes vermeden. Maar in plaats van de vuisten van Jones, kwam er niks. Want Jones kwam niet. Jones zat in het publiek en zag vanachter zijn zonnebril hoe Kenneth Vermeer bleef staan en toekeek hoe de bal achter hem in het net verdween. In de laatste minuut had Vermeer zich nog kunnen herstellen bij de 1-op-1-situatie met Wout Weghorst, maar dat gebeurde niet. Vermeer moest genoegen nemen met twee doelpunten tegen en moet nu hopen op een volgende pot.

Misschien krijgt hij zondag weer een kans. Een kans die hij met beide handschoenen aan zal moeten pakken, want in juni zal het contract van Brad Jones aflopen, een keeper die een vaste Feijenoord-rots begint te worden. Een rots die zonder nadenken zijn handtekening zal zetten onder een contract voor nóg een seizoen in de Kuip. Kenneth Vermeer weet als geen ander hoe het werkt; het tij van een eerste keeper kan snel keren. Voor je het weet, gaat het publiek morren. Voor je het weet, staat een Feijenoord-fan op en schreeuwt hij ondoordacht: “Willen jullie meer of minder Kenneth Vermeer?!” Even knipperen met je keepersogen en je slijt je dagen als keeper bij Excelsior. Daarom stem ik woensdag op de nummer 1 op de lijst Feyenoord. Hij heeft het vertrouwen nodig.

Hup, Kenneth!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*