Bescherming in de vijf

Bescherming in de vijf

Kostas Lamprou wilde gisteren in de wedstrijd Willem II-AZ tijdens een voorzet van de grond komen. Hij werd in de drukte weggebeukt door Wout Weghorst, die er met zijn rug vol inging. De bal kwam daarna toevallig tegen de voeten van AZ-spelers Derrick Luckassen en Guus Joppen en verdween achter de lijn. Daar lag Lamprou al. Verslagen achter de lijn.

Scheidrechter Dennis HIgler keurde het doelpunt goed. Kostas Lamprou werd hiermee de verliezer, terwijl hij een briljante pot keepte. Hij liet zich duidelijk horen na de wedstrijd. Riep gefrustreerd dat het doelpunt had moeten worden afgekeurd. Scheidsrechter Higler was toen nergens meer te bekennen. Niet voor een microfoon, niet aan een perstafel. Hij had wellicht toe kunnen geven dat hij fout zat. Kunnen zeggen dat hij de beelden terug had gezien en inderdaad zag dat Lamprou bijna over zijn lat werd geduwd door de ruwe Weghorst. Maar hij was er niet. Hij zat al thuis in de studeerkamer. Zoekend in de knvb-map naar de paragraaf ‘hinderen van de keeper.’

Ik zocht met Higler mee en had het snel gevonden:

 

Een korte samenvatting zou kunnen zijn: Kostas Lamprou werd aangevallen, besprongen en belemmerd in zijn weg naar de bal. En dat allemaal ook nog eens onbesuisd.

Scheidsrechter Higler zat dus vier keer mis. Ik denk omdat scheidsrechter Higler met zijn gedachten op de verkeerde bladzijde zat. Hij zat bij het hoofdstuk ‘keeper’. Maar het hoofdstuk ‘keeper’ is maar klein. Het hoofdstuk ‘keeper’ gaat over de zes-seconden-regel, uittrappen en ballen niet oppakken na een ingooi. Nergens in het hoofdstuk staat dat de keeper een beschermende status heeft in zijn vijfmetergebied en dus niet mag worden aangevallen als hij van de grond komt. Nergens wordt gesproken over de beschermende status van een keeper. Blijkbaar is de regel jaren geleden geschrapt, naar eigen inzicht van de scheidsrechter. Bijzonder eigenlijk; een keeper beweegt zih altijd tegendraads. Waar spelers naar het doel rennen, rent de keeper van het doel af. Wie goed kan rekenen, komt er al snel achter dat lichamelijk contact voor de keeper harder aan gaat komen dan voor de veldspeler.

Ik zal de regel tijdens m’n wedstrijden blijven schreeuwen. Soms als excuus, als ik de bal denk klem te pakken maar door een klein duwtje van wie dan ook, laat vallen. Maar ook als er tijdens een voorzet weer een spits in mijn nek hangt. Ik zal blijven schreeuwen: “Scheids! Vijfmetergebied!” Als dat niet meer helpt, is de keepershelm nog mijn enige redding. help ik de scheids ook meteen. “Ach”, zal de scheids denken, “die keeper heeft toch een keepershelm.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*