• Home
  • /Blog
  • /Tilburgse liefde voor Lamprou

Tilburgse liefde voor Lamprou

Wie in Tilburg woont, moet even een trilling hebben gevoeld. Een lichte aardbeving, veroorzaakt door het nieuws dat technisch manager van Willem II Joris Mathijssen naar buiten bracht over het aanstaande vertrek van Kostas Lamprou. Want na drie seizoenen onder de lat in Tilburg, is Kostas Lamprou een icoon geworden.

Wie van de mensen met een Tilburgs voetbalhart je ook spreekt, iedereen is het erover eens: het is klote dat Kostas Lamprou vertrekt. Niemand had dit zien aankomen. Want hij had het toch naar zijn zin? Twee dagen voordat bekend werd dat hij niet ging bijtekenen, ging er zelfs nog in een Tilburgse bioscoop een documentaire over hem in premiére. Iets wat hem alleen maar populairder zou maken. Dan ga je toch niet twee dagen later zeggen dat je weggaat? Iedereen dacht het, behalve de keeper zelf. Lamprou heeft andere plannen.

Wat die plannen ook zijn, Kostas Lamprou gaat gemist worden. De afgelopen drie seizoenen heeft de Griekse keeper bewezen dat een voor zijn beroep kleine man het profvoetbal aankan. Met zijn 1,76 werd hij vaak genoeg bekritiseerd. Afgelopen weekend deed René van der Gijp nog een duit in het zakje. ‘Ga ijshockeyen, dan kun je bij de lat”, zei hij volwassen. Gijp zou met gebroken brillenglazen worden afgevoerd als hij dat zou roepen op de Kingside-tribune. Want “aan Kostas Lamprou komde nie!”

Wie bij de wedstrijden van Willem II gaat kijken, snapt waarom. Kostas Lamprou is een atletische keeper met de sprongkracht van een basketballer en met een trap die doet denken aan een schoonspringer die in het water belandt zonder opspattende druppels. Soepel. Vloeiend. Strak. Kostas Lamprou is een vechtersbaas die uitstraalt dat hij ‘Kostas wat het kost’ wil winnen. Kostas Lamprou is een keeper met woeste baard, donkere ogen en haren in de gel, die kleine foutjes altijd goedmaakt met briljante reflexen en weergaloze reddingen. Maar Kostas Lamprou is ook die keeper die begin januari nog riep dat hij hoopte dat Willem II en hij eruit zouden komen tijdens de onderhandelingen, maar tòch vertrekt.

En dat komt aan in Tilburg. Want wie gaat zo’n keeper opvolgen? Nigel Bertrams en Mattijs Branderhorst zijn misschien goede stand-ins, maar zij zullen Kostas Lamprou niet snel doen vergeten. Want Lamprou is een steunpilaar geworden bij Willem II. Altijd is hij door trainers, teamgenoten en supporters opgevangen in tijden dat het minder ging en opgehemeld in tijden dat het goed ging. Lamprou is met zijn mentaliteit en kwaliteit gegroeid in Tilburg. Supporters zien niet meer die kleine man van 1,76. Zij zien een groots man en een held richting uitgang lopen. Waarom? Op dat antwoord wacht men nog in Tilburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*