De strijd van Krul

Daar stond –ie dan eindelijk, onder de lat en onder de modder van de Eredivisie. Voor het eerst had hij 90 minuten volgemaakt in de hoogste competitie van zijn vaderland. Maar wel natgeregend, verslagen en gedesillusioneerd. Vier keer moest hij vissen tegen PSV. Vier keer was hij volledig kansloos. Vier keer werd hij door ploeggenoten in de steek gelaten. Het is duidelijk: ook Tim Krul moet onderaan beginnen.

Wie in Nederland denkt aan Tim Krul, denkt aan de heldendaad die Krul verrichte tijdens de penaltyreeks tussen Nederland en Costa Rica in 2014. Hij kwam erin, pakte de beslissende penalty’s en werd een held. Het is logisch dat we vooral dát specifieke moment van Tim Krul herinneren; de wisselactie van Louis van Gaal past in het rijtje ‘Historische WK-acties’. Daarnaast werd de imposante verschijning al in 2006 weggeplukt bij de jeugd van ADO door het Engelse Newcastle en speelde hij dus geen enkele wedstrijd op het hoogste niveau in ons land. Maar in Newcastle houdt Krul een naam hoog. Daar is hij de langst dienende speler en wordt hij nog steeds, óók nu hij wedstrijdritme op probeert te doen in Nederland, beschouwd als een enorme steunpilaar. We mogen dus, als alles goed gaat voor Krul, maar even genieten van hem, want grote kans dat hij volgend seizoen weer gewoon terugkeert naar zijn Engelse liefde.

Of dat echter gaat gebeuren, is de vraag. Keeper Krul is namelijk enorm blessuregevoelig. De knieblessure die hij in Kazachstan opliep tijdens een wedstrijd met Oranje, was niet de eerste blessure in zijn carrière. Wie een blik werpt op het aantal wedstrijden dat Krul gespeeld heeft sinds 2006, zal zien dat hij maximaal twee seizoenen volledig heeft volgemaakt, al dan niet door blessures. De schouder, kruisband, enkel en nogmaals de knie zijn de afgelopen jaren intensief behandeld. Dan nóg is hij met deze statistieken een grote man in Newcastle. En met deze statistieken móet je haast wel goed zijn.

En dat is Tim Krul, op zijn lange weg terug naar de top. Hij zal fit moeten blijven, wil hij ooit weer het doel verdedigen van zijn Engelse liefde. AZ biedt hem die kans. Die kans om zich in Nederland te bewijzen als een groots keeper in lengte en daden. Die kans om de strijd aan te gaan; de strijd om eerste keeper te blijven, de strijd met zijn eigen lichaam om fit te blijven en de strijd om voor altijd in onze Nederlandse harten te worden gesloten. Tijd verstrijkt en herinneringen zullen vervagen, ook de herinneringen aan Tim Krul. Dus de tijd begint te dringen. Hij moet zich laten zien. En dan zullen we aan het einde van dit seizoen Tim Krul nooit meer vergeten. Voorlopig hoop ik vooral. Hup Krul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*