Nooit meer tussen jassen

De grote ex-keeper Hans van Breukelen vertelde in een interview met ons over het moment dat hij verliefd werd op het keepersvak. Als kind mauwde hij net zo lang tegen zijn moeder dat hij mee wilde voetballen op straat met zijn vijf jaar oudere broer, tot hij eindelijk toestemming kreeg. Maar ‘Hansje’ mocht van zijn broer alleen meedoen als hij tussen de jassen ging staan. Dat deed hij. Hij vond het zó leuk daar, dat zijn moeder hem inschreef bij de Biltse Voetbal Club. Op zijn 16e maakte keeper hans zijn debuut in het eerste en op zijn 18e mocht hij naar FC Utrecht, waarna een lange carrière volgde en hij op zijn 32e Europees kampioen werd met het Nederlands Elftal.

Nu is ‘Hansje’ ‘Hans’ geworden. Hij is inmiddels 60 jaar en technisch directeur van de KNVB. En grote Hans heeft besloten dat de jongste jeugd vanaf volgend seizoen moet gaan voetballen op kleinere veldjes met minder spelers. Maar ook zonder keepers. Van Breukelen maakt zo niet alleen een eind aan het kleine ‘Hansje’ in het F-goaltje, maar ook aan het ‘Hansje’ tussen de jassen op straat. Want ik ben bang dat geen kind meer zal zeggen: “Ga jij maar op doel.” Ieder geboren keepertje zal namelijk moeten voetballen. Ieder geboren keepertje zal zijn keepersgeheim voor zich moeten houden. Ieder geboren keepertje zal moeten wachten tot hij 8 jaar is. Want dán pas mag hij van Hans eindelijk onder de lat staan bij zijn club. Hoe oud ‘Hansje’ was toen hij ging keepen bij BVC? Juist: 8 jaar. Het kan geen toeval zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*