• Home
  • /Blog
  • /Een avond met Hans van Breukelen…
Een avond met Hans van Breukelen…

Een avond met Hans van Breukelen…

Een donderdagavond in een hotel in Soest. 60 mannen en een stuk of 10 dames – allen medewerkers bij Avance ICT – hebben zich verzameld voor een avondje met Hans van Breukelen. Hun baas Ron Stomp heeft namelijk tijdens een goededoelenavond van FC Utrecht het meest geboden op het ‘kavel Van Breukelen’.

Net voordat de Breuk aan zijn presentatie begint, vang ik een gesprek op tussen een medewerker van een jaar of 50 en zijn collega van begin 20: ‘Ja, Hans van Breukelen was de keeper van het team met Van Basten en Gullit dat in 1988 Europees Kampioen werd. Ja, dat was een goed stel, ja.’

Van Breukelen trapt af. Hij vraagt zijn toehoorders wat zij vanavond van hem verwachten. ‘Een doelgericht verhaal!’ ‘Levenservaring!’ ‘Verhalen uit de oude doos!’ Ze krijgen het allemaal. De rode draad in het verhaal van Van Breukelen: hoe kun je er nu voor zorgen dat vaker lekker in je vel zit? En hoe doe je dat nu met elkaar?

Van Breukelen vertelt over 29 april 1987, de dag dat hij gepasseerd werd in het Nederlands Elftal. ‘Ik ben gevlucht en wilde met niemand iets te maken hebben. Maar hoe kan het dat hij een jaar later opeens een gemaakte winnaar was? Zijn antwoord: door anders te denken. ‘In 1987 wilde ik iedereen veranderen: mijn medespelers, journalisten, echt iedereen. Maar ik kwam erachter dat dat onmogelijk is; je kunt alleen maar jezelf veranderen. Dat heb ik gedaan. Vanaf 1988 stopte ik mijn energie in het voetbal en niet meer in zaken die ik niet kon beïnvloeden.’ En met succes, zo weten we nu. Hij pakte in de finale van de Europa Cup I de beslissende pingel van Veloso (Benfica) en werd een maand later ook nog eens Europees Kampioen.

De oud-doelman is op stoom. Vroeger was het 16-metergebied zijn territorium, tegenwoordig is dat het podium. De Breuk straalt energie uit, beheerst zijn verhaal tot in de puntjes en weet de hele zaal bij zijn verhaal te betrekken. Tijd voor de volgende sheet:

Winnen = het maximale uit jezelf halen, waaraan je veel plezier beleeft en dit plezier met anderen weet te delen.  

‘Het gaat erom je persoonlijke plafond aan te tikken’, zo stelt Van Breukelen. ‘Niet alleen maar je best doen, maar echt alles geven. Want winnen is een keuze!‘ Van Breukelen schreef een boek over de vraag hoe je het beste uit jezelf haalt: ‘Winnen: van talent naar topspeler‘. Daarvoor sprak hij met met meer dan 100 oud-topspelers, trainers en experts. Zijn conclusie: voetbal is een denksport. ‘De eerste stap is denken vanuit je taak. Stap twee is denken in mogelijkheden. En dat zet je vervolgens om in denken en handelingen.’

Na 2 uur is Van Breukelen klaar met zijn verhaal. Na het applaus en de signeer- en fotosessies loopt Van Breukelen op me af. We hebben afgesproken dat ik hem nu zou mogen interviewen, maar ik voel aan alles dat dat niet gaat gebeuren. Het is laat en Van Breukelen wordt in de bar verwacht. ‘Alles wat ik net verteld heb, geldt ook voor keepers’, zo lacht hij. ‘Zo gemakkelijk kom je niet van me af’, grinnik ik. We spreken af een nieuwe interviewafspraak te maken waarin we dieper op het keepersvak in gaan. En dat biedt jullie – de lezers van Onder de lat – wel de mogelijkheid om de vragenlijst mee op te stellen.

Welke keepersvraag heb jij Hans van Breukelen altijd al willen stellen?

Met dank aan Avance ICT voor de gastvrije ontvangst en de foto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*