Uit de oude doosch: Helmuth Ducadam

We schrijven 7 mei 1986. Steaua Boekarest – de club van Helmuth Ducadam – neemt het in de finale van de Europa Cup I op tegen FC Barcelona. Na 90 minuten staat het 0-0. Ook na 120 minuten staat het 0-0. Penalty’s moeten uitkomst brengen.

Helmuth Ducadam. De man die als eerste in een finale 4 penalty’s op rij tegenhield. José Ramón Alexanko, Ángel Pedraza, Pichi Alonso en Marcos missen. Of beter: Helmuth Ducadam redt. Hij wordt de held van Sevilla. In zijn eentje zorgt hij ervoor dat Steaua Boekarest als eerste Oost-Europese club de Europa Cup voor landskampioenen wint.

Het wrede aan dit verhaal: na het hoogtepunt uit zijn carriere heeft Ducadam nog maar een paar wedstrijden gespeeld. Hij bleek een zeldzame bloedziekte te hebben waardoor hij in de zomer van 1986 aan beide armen geopereerd moest worden. Hoogte- en dieptepunten liggen dicht bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*