• Home
  • /Interview
  • /Interview met Joshua Smits (NEC): ‘Over 2 jaar wil ik eerste keeper zijn!’
Interview met Joshua Smits (NEC): ‘Over 2 jaar wil ik eerste keeper zijn!’

Interview met Joshua Smits (NEC): ‘Over 2 jaar wil ik eerste keeper zijn!’

Joshua Smits (20) is de derde keeper van NEC Nijmegen. Het speciale: hij werd pas op zijn 18e gescout en is nu dus pas bezig aan zijn tweede seizoen bij een profclub. Vorige week zaterdag zat hij tijdens de wedstrijd tegen NAC voor het eerst op de bank. In gesprek met een bevlogen liefhebber: ‘Ik voel mezelf elke dag nog groeien.’

Joshua Smits (foto: Broer van den Boom)


Wanneer ben je gaan keepen?
‘Ik ben pas op mijn 10e gaan keepen; ik vond voetballen ook gewoon heel leuk. Pas in de D werd ik de vaste keeper. Omdat we bij Astrantia geen keeperstrainer hadden, ben ik 5 kilometer verderop bij De Treffers keeperstrainingen gaan volgen. Ik bleek talent te hebben want ze vroegen toen of ik bij hen wilde komen spelen. Op mijn 11e ben ik toen naar Treffers gegaan en kwam ik gelijk in de C terecht. Een jaar later wonnen we de beker en werden we kampioen. Mooie tijden.’

Joshua als keeper van de C1 van De Treffers

Je doorliep alle jeugdelftallen van De Treffers. En toen?
‘In de winterstop werden we met de A1 bij elkaar geroepen. Er bleek iemand uitgenodigd te zijn voor een stage bij een bvo: ik… Ongelooflijk. Het kwam voor mij uit het niets. Ik was nog nooit gescout, waarschijnlijk omdat ik altijd erg klein ben geweest. Profclubs willen gewoon grote keepers en ik ik kreeg pas in de A een groeispurt. Ik had dan ook nooit meer verwacht dat ik nog profkeeper zou worden; ik heb ook nog altijd geen idee hoe ze bij mij terecht zijn gekomen. Ik trainde wel mee met het eerste van De Treffers, dus misschien heeft Patrick Pothuizen of Erwin Koen wel een goed woordje voor me gedaan. Ik mocht drie keer mee komen trainen; daar moest ik het laten zien.’

En met succes…
‘Ik mocht op amateurbasis vierde keeper worden; die kans heb ik gepakt. Ze vertelden me na afloop van die trainingsstage dat ik heel snel dingen oppikte. Het volgende seizoen trainde ik opeens samen met jongens als Lasse Schöne en John Goossens, terwijl ik van de A1 van de amateurs afkwam. Daar leer je zo enorm veel van.’

Heeft het nadelen dat jij pas zo laat in het betaald voetbal terecht bent gekomen?
‘Ik weet natuurlijk niet wat voor keeper ik geweest zou zijn als ik al eerder bij een profclub gezeten had, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat ik dan een betere keeper zou zijn geweest. Aan de andere kant: omdat ik alleen maar bij de amateurs heb gekeept, heb ik geen verkeerde technieken aangeleerd gekregen. Ik was toen ik bij NEC terecht kwam echt een ruwe diamant. Keeperstrainer Wilfried Brookhuis vertelde me dat het gelukkig gemakkelijker is om nieuwe technieken aan te leren dan om al bestaande technieken af te leren. Daar ben ik nu druk mee bezig.’

Wat is jouw sterke punt?
‘Ik voetbal graag mee, ook buiten de zestien. En mijn reflex is behoorlijk snel. Ondanks dat ik af en toe technisch nog niet goed sta, kan ik daardoor ballen soms toch pakken.’

En wat is je te verbeteren punt?
‘Ik mis nog duelkracht. Ik moet meer body krijgen waardoor ik meer vertrouwen krijg bij flankballen. Daar werk ik hard aan. Zo doe ik op eigen initiatief aan krachttraining.’

In april van dit jaar tekende je een profcontract voor twee jaar. Je zei toen dat je in je eerste jaar grote stappen hebt gemaakt. Kun je daar een voorbeeld van geven?
‘Dat gaat om kleine dingen. Zo had ik de neiging om in de uitgangshouding wat omhoog te komen waardoor je sneller naar achteren valt. Nu hang ik meer naar voren waardoor ik die bal veel gemakkelijker pak. Soms krijg ik op de training twee identieke ballen achter elkaar. Maar de ene bal lijkt heel moeilijk en de andere heel gemakkelijk; dat komt door de manier waarop ik sta. Ballen die ik voorheen als moeilijk beschouwde pak ik nu heel gemakkelijk. Ik voel mezelf gewoon groeien.’

Welke doelen heb je jezelf gesteld?
‘Toen ik in april mijn contract tekende, heb ik mezelf voorgenomen om elk jaar een stap te maken. Ik begon als vierde keeper, ben nu derde keeper, wil volgend jaar tweede keeper zijn en het jaar daarop eerste keeper. Heel ambitieus en natuurlijk gaat me dat niet zomaar lukken, maar ik ga ervoor. (lachend) Ik lig in ieder geval nog op schema.’

Een paar weken weken geleden contracteerde NEC Kalle Johnsson, de keeper van Jong Zweden. Hij sluit 1 januari al aan bij de groep. Die komt waarschijnlijk niet naar Nederland om 5e keeper te worden…
‘Nee, dat lijkt me niet. De club heeft hem eigenlijk pas voor volgend jaar gehaald, maar omdat de contracten in Zweden anders lopen komt hij nu al. Het is afwachten wat er gaat gebeuren. Wat wel duidelijk is, is dat we vanaf de winterstop met vijf keepers zijn. Omdat hij ook zal moeten spelen is de kans aanwezig dat dat ten koste gaat van mijn wedstrijden bij Jong NEC. Maar ook ik wil natuurlijk minuten maken. Het zou voor mij dan ook helemaal niet gek zijn om verhuurd te worden aan een club uit de Jupiler Leaugue waar ik een serieuze kans maak om eerste keeper te worden. Het enige wat ik kan doen is naar mezelf kijken en mezelf blijven ontwikkelen en dan hopen dat het goed uitpakt.’

Wat is de belangrijkste eigenschap van een goede keeper?
‘Je moet ten koste van alles willen winnen. Als je op gaat geven, bereik je niets. En je moet rustig zijn. Toen ik hier net kwam, rende ik direct nadat ik een bal had gepakt snel naar de 16 om de spits één op één te zetten. Dat lukt natuurlijk niet en straalt ook nog eens veel onrust uit. De achterhoede moet vertrouwen in je hebben en dat bereik je door rustig te zijn.’

Wat vind jij zo leuk aan keepen?
‘Ik geniet er echt van als ik een bal pak. Het mooiste: als ik een bal van een speler pak die daarna zo enorm baalt dat hij echt uit zijn dak gaat. Dat vind ik gewoon mooi.’

Wie is je favoriete keeper ooit?
‘Iker Casillas. Zonder twijfel. Zijn stijl, zijn manier van keepen, zijn uitstraling, zijn voetenwerk. Alles in hem spreekt me aan. Vorig jaar had hij een geel tenue, gele handschoenen en gele voetbalschoenen: dat vind ik mooi. Zijn kracht zit hem in zijn explosiviteit en zijn voetenwerk. Hij is zo snel. Ook zijn manier van duiken is mooi. Hij rolt niet door maar duikt technisch perfect.’

Wat is de mooiste redding ooit?

Heb jij nog een tip voor jonge keepers die profkeeper willen worden?
‘Als je die wil hebt, moet je er ook echt voor gaan en er echt voor leven. Elk weekend goed willen spelen en elke training goed willen trainen. Niet gaan omdat je geen zin hebt, is geen optie. ’

Joshua Smits
Club: NEC
Vorige clubs: Astrantia (Middelaar), De Treffers (Groesbeek)
Lengte: 1,89
Gewicht: 74 kg (‘Maar daar moeten wat kilo’s bij!’)
Schoenmaat: 42
Handschoenenmaat: 9,5

One thought on “Interview met Joshua Smits (NEC): ‘Over 2 jaar wil ik eerste keeper zijn!’

  1. Ouwe Stijve Bertus

    Ik heb Joshua een paar keer zien keepen en inderdaad de rust die hij zo belangrijk vindt, straalt hij zelf ook uit en last but not least…….het is een jongen die geniet en plezier heeft……..of zou dat een jongensachtige pose zijn……nee…..zeker niet…….


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*