• Home
  • /Tips
  • /Vier tips voor de perfecte dropkick
Vier tips voor de perfecte dropkick

Vier tips voor de perfecte dropkick

Toen ik 17 was, besloot ik dat ik bij mijn spelhervattingen uit de hand alleen nog maar van de dropkick gebruik zou maken. Ik vond de dropkick een mooiere trap dan de normale, ouderwetsche volley en hij leek me ook effectiever; bij wind tegen kwam mijn hoge uittrap soms bijna weer terug mijn eigen 16 inwaaien.

Weken van trainen volgden. Ik trapte tien ballen naar de andere kant van het veld, rende naar de overkant en deed hetzelfde de andere kant op. Ik heb nog nooit zo’n goede conditie gehad. Mijn dropkick verbeterde zienderogen. Maar zelfs nu – zo’n 15 jaar later – zijn er nog wedstrijden dat mijn dropkick niet echt lekker uit de verf komt. Daarom – als herinnering voor mezelf – vier tips om een goede dropkick te kunnen trappen.

Tip 1) Beweeg niet te snel en onrustig

Een paar weken geleden was ik bij Borussia Mönchengladbach – Eintracht Franfurt. Het viel me op dat Gladbachdoelman Marc-Andre ter Stegen enorm relaxed was bij zijn uittrap. Hij stond stil, had de bal met twee handen vast, stond recht achter de bal, en peurde de bal rustig weg. Hij was een robot: Ter Stegen maakte alleen de bewegingen die hij moest maken. En met succes: de bal kwam precies waar hij ‘m wilde hebben. Hoe anders is dat soms bij mij als ik een bal pak en in der verte een snelle buitenspeler zie die man op man staat. Ik ren schuin naar de rand zestien en schiet snel de bal uit. Inderdaad: uit…

Tip 2) Raak de bal in het midden

De dropkick ziet er simpel uit maar is stiekem bijzonder moeilijk. Raak je de bal niet vol, maar net aan de zijkant, dan zwaait die af. Om ervoor te zorgen dat je de bal vol raakt, moet je ervoor zorgen dat je je lichaam zo recht mogelijk achter de bal krijgt. Dat voelt misschien wat onnatuurlijk maar zorgt er voor dat je de bal in het midden raakt.

Tip 3) Trap op techniek (en niet op kracht)

Hoe liever je wil dat de bal je aanvaller bereikt, hoe geforceerder je gaat trappen en hoe meer je ‘op kracht’ uittrapt. En hoe groter ook de kans dat je vergeet ‘op techniek’ te trappen. De mooiste dropkick vind ik de dropkick die zonder kracht getrapt wordt. Op techniek, door je been door te laten zwaaien. Je hoeft niet sterk te zijn om de bal toch ver weg te krijgen. Vertrouw op je techniek; het brengt je altijd verder dan je kracht.

Tip 4) Ben je moe? Neem je tijd!

Mijn dropkicks worden meestal slechter naarmate de wedstrijd vordert. Ik word moe en daardoor slordig, mijn techniek wordt minder. Of ik wil te graag wat forceren omdat we achter staan. Foutfoutfout. Neem de tijd, haal een keer goed adem en focus jezelf. Want beter een goede dropkick die een halve tel later het veld in komt dan een slechte dropkick die afzwaait of direct bij een tegenstander in zijn voeten terecht komt…

Missen jullie tips?

Hebben jullie nog tips die ervoor zorgen dat keepers hun dropkick kunnen verbeteren? Ik hoor het graag in de reacties.

One thought on “Vier tips voor de perfecte dropkick

  1. Mark Escher

    Wijs met je standbeen naar het punt waar je de bal wilt hebben.
    Zet je wreef strak door je tenen iets te krommen in de schoen.
    Succes all!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*