• Home
  • /Tips
  • /Vijf stappen om als keeper met blunders om te gaan…

Vijf stappen om als keeper met blunders om te gaan…

Een keeper maakt blunders. Dat hebben ze (we?) altijd gedaan en zullen ze/we ook altijd blijven doen. Ik ging afgelopen zaterdag bij mijn eerste competitiewedstrijd nog de mist in. Bij een 4-1 achterstand (…) liet mijn linksback zich in de luren leggen waarna hun rechtsbuiten de bal met links over me heen wilde krullen. Ik zag het maar sprong te vroeg, waarna de bal via mijn vingertoppen in het net belandde. Enorm balen – alhoewel we zonder mijn blunder ook zeker verloren hadden – maar ik moest nog een half uur door.

Gelukkig had ik met mijn 26 jaar keeperservaring al ruime ervaring met het maken van blunders opgedaan en pakte ik de draad weer op. Ik deel mijn ervaringen graag met jullie. Daarom in deze blog vijf stappen om met blunders om te gaan.

Stap 1) Accepteer dat je een blunder hebt gemaakt

Een goede keeper is rustig in zijn hoofd, vertelde Jasper Cillissen ons al. Op momenten dat het goed gaat (en hij dus niet gaat zweven), maar zeker ook op momenten dat het even iets minder gaat. Ga niet in de put zitten en leer van je fouten. Je bent niet de enige die ooit een blundertje heeft gemaakt. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje.

Stap 2) Incasseer de storm die volgt

Je tegenstanders zullen om je lachen omdat je hen een doelpunt cadeau hebt gedaan. Je medespelers zullen ook niet al te blij met je zijn. En de supporters van de tegenstander weten je vast ook te vinden. ‘Wisselen!’, schreeuwden ze mij afgelopen weekend na mijn blunder toe. Ik liet het langs me heen glijden.

Stap 3) Scheld nooit op anderen

Veel blunders worden voorafgaan door halfslachtig ingrijpen van anderen. Een verdediger die zijn aanvaller te veel ruimte geeft waarna jij zijn schot door je handen laat glippen. Een speler die een corner weggeeft waar jij vervolgens onderdoor gaat. Toch moet je na een blunder nooit de schuld bij anderen neerleggen. Verschuil je niet, ben groothartig en laat zien dat je zelfkritiek hebt. Scheld op jezelf – als je dat nodig vindt zelfs hardop – maar nooit op anderen.

Stap 4) Maak je hoofd leeg

Wat is er erger dan het maken van één blunder? Juist: het maken van twee blunders. En dus moet je hoofd leeg. Vergeet de blunder en focus je op de rest van de wedstrijd. Oké, gemakkelijker gezegd dan gedaan maar wel nodig. Blijft de blunder namelijk in je hoofd rondspoken dan is de kans groot dat het niet bij één blunder blijft.

Stap 5) Keep een toppartij

Hoe je ervoor zorgt dat mensen je blunder zo snel mogelijk vergeten zijn? Door de rest van de wedstrijd zo goed mogelijk te keepen en zo veel mogelijk ballen te pakken. Het lastige: als je te graag goed wil keepen, wordt het soms allemaal wat geforceerd en ga je juist weer fouten maken.

Blunderende keepers zijn helden!

En weet wel: Van blunders maken word je groot en sterk. Je leert met tegenslagen omgaan en krijgt er een groot verantwoordelijkheidsgevoel van. Al die spitsen die 100 kansen missen, er dan toevallig eens eentje inschieten en vervolgens weglopen alsof ze de held zijn? Dat zijn mietjes. Keepers die een blundertje maken en vervolgens toch nog een goede pot keepen: dat zijn de helden! Ja toch, niet dan?

5 thoughts on “Vijf stappen om als keeper met blunders om te gaan…

  1. Ik vind het woord blunder zo’n negatieve lading hebben.
    Natuurlijk is het niet positief (fijn) om een blunder te maken maar ik vind het woord fout de lading al genoeg dekken!

  2. @Mark Buikema: Dank!

    @Mark: Nu je het zegt… Spitsen maken ook nooit blunders, die missen kansen. Middenvelders maken al helemaal nooit blunders (hun fouten worden zo goed als altijd nog goedgemaakt door hun verdedigers of keeper). Alleen keepers en verdedigers maken ‘blunders’. Niet dat zij fouten maken die groter zijn dan de fouten die aanvallers en middenvelders maken; de gevolgen zijn alleen veel groter. Ik


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*