• Home
  • /Tips
  • /Help! Een corner tegen… Wat nu?
Help! Een corner tegen… Wat nu?

Help! Een corner tegen… Wat nu?

Corners tegen: altijd lastig. Vooral als de tegenstander iemand met een goede trap en kopsterke kerels opgesteld heeft. In deze blog laat ik zien wat je er allemaal aan kunt doen om een tegendoelpunt bij een een corner te voorkomen.

Klaar voor de corner!

Zet je spelers op de juiste plek

Er zijn vele manieren waarop een keeper de veldspelers neerzet als hij een corner tegen krijgt. Hoe hij dat doet, is natuurlijk afhankelijk van de spelers die hij heeft (linksvoetig of rechtsvoetig? goede kopper? lengte?). Maar een aantal spelers heeft een specifieke plaats of taak. Dit wordt tijdens de wedstrijdbespreking of warming up al afgesproken. De goede koppers zoeken natuurlijk een gevaarlijke tegenstander op. Dat is redelijk logisch.

Iemand bij de palen

De langere jongens die niet goed kunnen koppen zijn ideaal om bij de palen te zetten. Met regelmaat komt het voor dat de bal in de kruising wordt gekopt/getrapt en over de kleine paaldekker heen gaat. Wat wellicht nog belangrijker is van de man aan de paal is, is zijn sterke voet. Een linksvoetige speler moet aan de rechtse paal staan, en andersom. Op deze manier heeft de speler aan de paal het grootste bereik om een bal tegen te houden. Nog een tip: de spelers die een paal afdekken staan altijd in het veld.

Dit wil je dus niet…

Iemand op de vijf meter

Er wordt ook altijd een speler voor de eerste paal, rond de vijf-meterlijn gezet. Deze speler kan de lage corner er uit halen. Zijn er niet genoeg spelers, dan kan hier ook de man van de eerste paal voor worden gebruikt. Deze komt, nadat de corner is genomen, gelijk bij de eerste paal terug te staan.

Iemand die de keeper ontlast

Er is voor een keeper niets zo vervelend als een speler die het zicht of de ruimte van de keeper hindert. Zet hier een kleine, sterke speler bij die de tegenstander bij je uit de buurt houdt.

Iemand voorin

Alle spelers moeten in en rond het 16-meter gebied helpen met het voorkomen van een doelpunt, op 1 speler na. Mocht er een snelle speler in je team zitten, dan kan deze vooruit geschoven worden om te bereiken voor een snelle spelhervatting. Je zal zien dat deze speler minimaal 2 spelers uit de zestien zal houden om de spits te verdedigen.

Bepaal waar je zelf gaat staan

De positie van de keeper is ook belangrijk. Hij staat niet bij de eerste paal, want dan is de ruimte achter hem veel te groot. Hij staat ook niet bij de tweede paal, want een bal die bij de eerste paal valt is dan onbereikbaar. De ideale positie voor een keeper is ongeveer in het midden van het doel. Vanuit het midden kan de keeper een stapje achteruit zetten (richting 2e paal). Hierdoor is de ruimte achter de keeper iets kleiner dan de ruimte voor hem. De ruimte voor de keeper is vooruit sneller te bereiken dan de ruimte achter hem (deze moet achteruit worden bereikt).

De keeper staat ook niet helemaal open gedraaid naar het veld, maar ook niet helemaal gedraaid naar de cornervlag. Omdat je niet weer waar de bal terecht komt is het verstandig een kwart opengedraaid te staan. Hierdoor is het gehele gebied goed te zien en moet er niet nogmaals gedraaid worden om de bal aan te vallen. Mocht de bal achterin vallen, dan is de bal lang genoeg onderweg om zelf bij te draaien in de richting waar de bal terecht komt. Let bij het draaien wel op dat je altijd oogcontact houd met de bal. Hoe ver je van de lijn moet staan? Dit is ook weer afhankelijk van de corner die getrapt wordt. Is het een indraaiende bal, dan sta je net naast de doellijn. Is hij afdraaiend, dan kan je een klein stapje in het veld zetten.

Gaaaaan!

Overige tips

  • Maak jezelf groot. Dit kan je doen door te springen en met je armen in de breedte te zwaaien. Hij zal in veel gevallen proberen om de bal verder van het doel te spelen, waardoor jij als keeper meer zekerheid krijgt (de beslissing om die bal te pakken of te blijven staan wordt hierdoor makkelijker).
  • Twijfel nooit of je de bal moet pakken of moet stompen. Zodra je de lucht ingaat moet je weten wat je doet. Als je in eerste instantie wilt stompen, maar toch gaat pakken, is de kans groot dat je de bal niet vast hebt en net voor je op het veld terecht komt. Keeper uit positie, grote kans op een doelpunt tegen.
  • Zet je spelers neer. Gebruik daarbij korte en duidelijke taal. Begin hier op tijd mee. Zodra de bal over de achterlijn rolt, moet jij als keeper al bezig zijn met het neerzetten van je spelers.
  • Jij beslist of je uitkomt naar een bal. Een speler die “Keeper!” roept (en je bijna dwingt om naar een bal te komen) moet je in eerste instantie negeren. Wanneer het gevaar is geweken kan je spelers hierop aanspreken. Een veldspeler of trainer beslist nooit wanneer een keeper uitkomt. Dit zorgt alleen maar voor meer twijfel!
  • Bescherm jezelf goed. Trek je knie, die aan de zijde van het veld staat, omhoog. Op het moment dat je gaat roep je en ga je vol overtuiging voor een bal. Alles wat je tegenkomt is daar met eigen risico. Jij laat weten dat je er aan komt. Het is de keuze van de tegenstander om daarvoor te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*