• Home
  • /Tips
  • /12 tips om een penalty te pakken
12 tips om een penalty te pakken

12 tips om een penalty te pakken

Sommige mensen denken dat het pakken van een penalty puur geluk is. Dat je toevallig een hoek induikt en opeens de bal in je handen hebt. En dat je als keeper geen directe invloed zou hebben of een pingel gemaakt wordt of niet. Dikke vette onzin, als je het mij vraagt. Want hoe zit het dan met Hans van Breukelen die PSV – dankzij het boekje van Reker – in 1988 aan de Europa Cup 1 hielp ? En met Jerzy Dudek, die Liverpool in 2005 met wat rare bewegingen de Champions League liet winnen?

Fernando Muslera (Uruguay) blijkt onze tips wel te kunnen gebruiken…

Daz van Keeperportal.co.uk is het met me eens en schreef eind juni de blog ’10 Tips For How To Save a Penalty!’. Hieronder vind je de bewerkte vertaling van zijn blog. Mis jij nog tips? Reageer dan op deze blog! 

Tip 1) Let op wanneer de penaltynemer zijn bal neerlegt

Bij het neerleggen wijst het standbeen van de penaltynemer (volgens Daz…) in de richting van de hoek waar hij gaat schieten. Let dus goed wanneer hij de bal neerlegt.  Heb het zelf nooit uitgeprobeerd, maar het zou zomaar eens kunnen.

Tip 2) Maak oogcontact met de penaltynemer

Kijk op welke hoek hij zich focust. Hier geldt wel dat voetballers je in de maling kunnen nemen: zij kijken dan in de ene hoek en schieten in de andere…

Tip 3) Kijk naar het standbeen van de penaltynemer

In veel gevallen wijst het standbeen naar de hoek waar de speler de bal gaat schieten. Dat gebeurt onbewust en kan een indicatie voor de hoek zijn. Maar: het gaat heel snel en erg goede voetballers spelen hier juist mee: ze weten dat je op hun standbeen let en schieten de bal vervolgens in de andere hoek.

Tip 4) Blijf zolang mogelijk staan

Veel spelers wachten tegenwoordig tot de keeper een hoek kiest. Ga je te vroeg, dan is het voor hen een makkie. Blijf je staan, dan maak je het hen moeilijk. Kijk maar eens naar Andrea Pirlo tegen Barcelonakeeper Pinto… Train op pingels en blijf zolang mogelijk staan. Je zult zien dat het werkt.

Tip 5) Kijk naar de stand van de heupen

Deze tip hangt nauw samen met tip 3. De stand van de heupen kan een indicatie zijn voor de hoek waarin de penaltynemer gaat schieten.

Tip 6) Kom – net voordat de speler schiet – van je lijn af

Je maakt je goal er enorm veel kleiner mee. Natuurlijk, dat mag niet van mijnheer de scheidsrechter. Maar ik heb afgelopen jaar gemerkt dat veel scheidsrechters daar niet voor fluiten (zelfs niet toen  ik de bal vervolgens pakte).

Tip 7) Doe je huiswerk

Heb je tegen een club een pingel tegengekregen, noteer dan na afloop in welke hoek welke speler schoot. Neem voor de terugwedstrijd je boekje door en je hebt een voorsprong. Aan de andere kant: de speler weet ook in welke hoek hij de vorige keer schoot en kan er daarom juist voor kiezen deze keer juist voor de andere hoek te gaan. Wat je in dat geval kunt doen is heel hard roepen dat je weet waar hij gaat schieten. Wie weet gaat je tegenstander daardoor twijfelen en raakt hij zijn zelfvertrouwen kwijt.

Tip 8) Maak jezelf groot

Haal adem, strek je armen en laat je tegenstander zien dat het moeilijk gaat worden om bij jou te scoren. Jouw goal is namelijk kleiner dan al die andere voetbalgoals.

Tip 9) Kijk veel naar penalties (en train erop!)

Bekijk pingels op YouTube, laat je teamgenoten pingels nemen en observeer ze. Hoe is de stand van hun heupen en standbeen en in welke hoek kijken ze? Doen = leren. Ga in de goal staan en probeer pingels te pakken; je zult zien dat je steeds beter wordt.

Tip 10) Gebruik de statistieken

Volgens Daz van keeperportal.co.uk pakken keepers die in het midden van de goal blijven staan en wachten tot er geschoten wordt, twee keer zoveel pingels als de keeper die een hoek kiest en duikt. Nog een statistiekje: rechtsbenige spelers schieten meestal rechts van de keeper (vanuit het perspectief van de keeper), linksbenige spelers juist links.

Mijn tip 11) Maak de penaltynemer gek

Ga aan de lat hangen, kom je goal uit, pak de bal die de speler net neer heeft gelegd op en gooi en hem weer terug. Nee, je maakt jezelf er niet populair mee maar als het maar helpt is het goed. Zoek de grens op, maar pas op dat je deze niet (te ver) overschrijdt. Ik herinner me een spits die ik helemaal gek maakte, waarna hij zijn pingel snoeihard inschoot en voor mijn neus kwam juichen. Terecht. Ik heb het geïncasseerd…

Mijn tip 12) Lees het boek De strafschop

Wil je echt de diepte in en alles over de penalty weten? Koop dan het boek De strafschop – Zoektocht Naar De Ultieme Penalty van Gyuri Vergouw. Op basis van interviews, vakliteratuur, wetenschappelijk onderzoek en statistieken geeft hij praktische tips voor spelers én keepers. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat.

Mis jij nog tips?

Reageer dan op deze blog! Want wij keepers moeten elkaar natuurlijk helpen! 😉

3 thoughts on “12 tips om een penalty te pakken

  1. Het mooie van een penalty is dat een keeper niets te winnen heeft, en de penaltynemer juist alles te verliezen heeft. Als keeper kan je het eigenijk niet fout doen. Een penalty kan de keeper een held maken, en de speler een schlemiel. Straal dit inderdaad uit zoals in tip 11 is gedaan.

    Ik ben zelf een keeper geweest die veel penalties heeft tegengehouden. Alles draait om reactiesnelheid, en die kan je trainen!

    Ben je een keeper die vaak een hoek kiest, ga dan altijd vol overtuiging naar de hoek!

  2. hoi de tips heb ik uitgeprobeert en ze werken echt ik had schoolvoetbal en ik was keeper en het werkte


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*